http://www.profilesslovenia.si/images/default-source/images/bg3.jpg?sfvrsn=0
  • Vodenje

Kako nesrečni smo Slovenci v svojem poklicu

Izbira poklica

Seveda ste vmes spoznali, da poklic ni tako preprost, kot ste si predstavljali nekoč, pa vendar, si upate trditi, da vas delo izpopolnjuje ter vam daje nove izzive in zagone? Morda ste eden takšnih srečnežev, a sodite le med peščico Slovenk in Slovencev. Raziskava podjetja Profiles International Slovenia je pokazala, da Slovenci množično delamo na delovnih mestih, ki nam pravzaprav niso pisana na kožo. S tem pa ne škodimo le sebi in svojemu zdravju, ampak celotni družbeni blaginji. Začarani krog, o katerem je tekla beseda z direktorico Profiles International Slovenia in ustanoviteljico Kadrovske asistence Zvezdano Lubej, žensko širokega nasmeha, ki je srečo našla v ustvarjanju uspešnih ljudi.

Sami ste izbrali poklic, ki vas osrečuje. Ste direktorica podjetja, ki se ukvarja s kadrovskim svetovanjem, izdelujete pa tudi zaposlitvene profile posameznikov, s pomočjo katerih osebam svetujete, kakšno je zanje primerno delovno mesto. Zakaj pa menite, da se veliko ljudi znajde na napačnem delovnem mestu?

Težave

Težave z izbiro poklica se začnejo že v mladosti, z vpisi na srednjo šolo in fakulteto. Pri tem je, kot opažam, veliko mladih povsem izgubljenih, sploh nimajo nobenih želja niti zamisli o tem, kaj naj bi počeli. Zato pogosto odločitev o tem, kaj bodo postali, prepustijo drugim. Pri tem igrajo pomembno vlogo razne TVserije, ki določene poklice, na primer odvetniškega ali zdravniškega, idealizirajo, in seveda tudi vrstniki ter starši. Mladi pri izbiri poklica zelo redko upoštevajo lastne želje, talente in zmožnosti, kar pa je ključno, če želimo izbrati pravi poklic. Poleg tega se jih zaradi pomanjkanja izkušenj pogosto sploh ne zavedajo.

Avtor

zvezdana-lubej
Zvezdana Lubej
Country manager at Profiles International Slovenia

Vaš komentar

Zadnje objave

delo od doma_marec2020
  • Vodenje
10

Nekateri potrebujejo virtualno jutranjo kavo

Iris Kaiser
Iris Kaiser
HR svetovalka / psihologinja
26.03.2020
epidemija_marec2020
  • Medosebni odnosi
5

Ko se bomo vrnili v normalna življenja …

Iris Kaiser
Iris Kaiser
HR svetovalka / psihologinja
26.03.2020
ka_dec18

Kako se zaposleni soočajo s spremembami?

anita
Anita Čolić
HR Business Consultant

Prijavi se na e-Novice

Profiles International Slovenija | Telefon: 080 22 29| Pišite nam

KADROVSKE STORITVE d.o.o.  Beloruska ulica 7, 2000 Maribor

 

Politiko zasebnosti lahko najdete tukaj