http://www.profilesslovenia.si/images/default-source/default-album/photo-of-man-leaning-on-wooden-table-3132388.jpg?sfvrsn=0
  • Medosebni odnosi

Ko se bomo vrnili v normalna življenja …

 

V zadnjih tednih se nas večina spopada z večjimi spremembami in negotovostjo. Pozornost je usmerjena v 'tukaj in zdaj', vsi viri in energija se usmerja v iskanje najboljših rešitev za varnost zaposlenih in za čim manj moten potek dela. Ko pa bo prišel dan, teden, ko bomo zopet potisnjeni v spremembe. Samoizolacije bo konec in ponovno bomo iskali nove rešitve, kako se prilagoditi novi resničnosti.

Moderen koncept agilnosti nas kar malo preizkuša. Nekateri se sprememb in neznanega lotijo s suverenim skokom v vodo, drugi počasi namakajo palec in preverjajo teren, tretji se soočajo z večjimi stiskami. Naša naloga je, da že zdaj usmerjamo pozornost na tiste, ki potrebujejo našo podporo, usmeritve in navsezadnje pomoč.

Kako si? Bil sem že boljše.

Oddelek psihološke medicine na King's College v Londonu je letos opravil pregled raziskav, ki so se nanašale na psihološki vpliv karantene. Ugotovili so, da ljudje, ki so bili v izolaciji, v večji meri poročajo o simptomih stresa, so bolj izčrpani, se počutijo odtujene od drugih, so anksiozni in razdražljivi ter poročajo o slabši koncentraciji in slabši uspešnosti pri delu.

Zakaj? Med glavnimi vzroki so strah pred okuženostjo, frustracija in dolgčas, ki se pojavita zaradi zmanjšanega socialnega in fizičnega stika ter občutek izoliranosti od sveta, neustrezne zaloge in neustreznih informacij.

Razmišljati je treba vnaprej

Fokus je usmerjen na sedanjo situacijo: kako poskrbeti za svojo družino in zaposlitev, kako poskrbeti za svoje podjetje in zaposlene, kako ostati zdrav. Obdobje samoizolacije bo minilo in ponovno bo nastopil 'normalen čas', ko se bomo družili, brez skrbi odhajali na delovno mesto se ponovno navajali na stare navade.

Avtorji že navedene raziskave opozarjajo na dejstvo, da ima izolacija vpliv na nas tudi kasneje, po vrnitvi v 'normalno stanje':

- finančno stanje: kljub številnim ukrepom s strani države bodo mnogi posamezniki utrpeli finančne težave, ki jih ne bo možno odpraviti čez noč;

- stigma: raziskave so pokazale, da posamezniki, ki so oboleli za kakšno nalezljivo boleznijo, po vrnitvi v vsakodnevno življenje poročajo o drugačnem odnosu in oblikah zavrnitve s strani drugih ljudi v njihovem okolju.

Korak po koraku

Kaj lahko za boljše duševno zdravje storimo že sedaj?

- Opremimo se z informacijami iz zanesljivih in strokovnih virov. Tako lahko zmanjšamo pojav stigmatizacije.

- Zmanjšajmo dolgčas in izboljšajmo komunikacijo. Veliko podjetij in organizacij nudi veliko aktivnosti brezplačno.

- Bodimo v stiku z ljudmi. Včasih je dovolj, da samo poslušamo. V drugih primerih ponudimo pomoč ali predlagajmo, da si posameznik najde ustrezno in strokovno pomoč.

- Vzpostavimo kulturo medsebojne pomoči. V nekaterih organizacijah in podjetjih bo delovni tempo še večji zaradi ponovnih sprememb in novosti. Ponudimo svojo pomoč in zagotovo je bomo tudi sami deležni, ko jo bomo potrebovali.

- Podjetja naj vnaprej vzpostavijo ukrepe za izboljšanje in vzdrževanje duševnega zdravja. Prilagodimo svoj program promocije zdravja trenutnim razmeram.

Sami smo odgovorni, da skrbimo za svoje duševno zdravje. Začnimo že danes.

 

Vir:

Brooks, S. K., Webster, R. K., Smith, L. E., Woodland, L., Wessely, S., Greenberg, N., in Rubin, G. J. (2020). The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. The Lancet.

Avtor

Iris Kaiser
Iris Kaiser
HR svetovalka / psihologinja

Vaš komentar

Zadnje objave

delo od doma_marec2020
  • Vodenje
10

Nekateri potrebujejo virtualno jutranjo kavo

Iris Kaiser
Iris Kaiser
HR svetovalka / psihologinja
26.03.2020
epidemija_marec2020
  • Medosebni odnosi
5

Ko se bomo vrnili v normalna življenja …

Iris Kaiser
Iris Kaiser
HR svetovalka / psihologinja
26.03.2020
ka_dec18

Kako se zaposleni soočajo s spremembami?

anita
Anita Čolić
HR Business Consultant

Prijavi se na e-Novice

Profiles International Slovenija | Telefon: 080 22 29| Pišite nam

KADROVSKE STORITVE d.o.o.  Beloruska ulica 7, 2000 Maribor

 

Politiko zasebnosti lahko najdete tukaj