Avtorica: Sabina Majerič

Nesrečni Vili in talentirana Maja

Takoj po razgovoru s kandidatko vodja Vili sedi v svoji pisarni in tehta. Maja, kandidatka, ki je ravno izklopila mikrofon in video na svojem računalniku, je v njem pustila mešane občutke. Njene reference so odlične, zdi se mu, da bi se z njegovo ekipo dobro ujela, čeprav je bila prvih nekaj minut na razgovoru precej raztresena. Poleg tega je pet minut še zamudila na razgovor. Razgovor od doma. Opravičila se je rekoč, da se je zgodilo nekaj osebnega in dlje ni vrtal, a skrbi ga, da bi se to ponavljalo. Res ga moti, če kdo zamuja, saj so ga starši naučili, točnosti in držanja obljub. Torej, na sestanku je potrebno biti točen in drugih izgovorov ni. Nobenih, nikdar. Tako Majino vedenje hitro pripiše njeni neodgovornosti. Danes je imel že tako ali tako stresen dan – s sinom, ki študira v tujini, sta bila dogovorjena za video klic, a je ta zadnji trenutek odpovedal, saj se je zgodilo nekaj nepričakovanega. “Ga res nisem nič naučil?” se sprašuje Vili, poleg Majinega imena napiše vprašaj(?), si pomane oči ter sname očala. 

 

Očala, ki jih nikoli zares ne snamemo

Ampak veste kaj je težava? Svojih očal niti Vili niti jaz ne vi nikoli zares ne snamemo. Rada rečem, da po svetu zmeraj hodimo z očali, izdelanimi v lastni optiki izkušenj, prepričanj, vrednot, razpoloženj čustev, naukov, ki smo jih vzeli za svoje. To je razlog, zaradi katerega verjamem, da bi Vili in ostali vodje morali prečrtati nauk: “Poslušaj svoj instinkt, ko se odločaš o tem, koga boš zaposlil.” in ga zamenjati z: »Upoštevaj čim bolj zanesljive, objektivne podatke in čim bolje spoznaj osebo, ki sedi nasproti tebe”. 

Da za kanček odmaknem lastna očala, vam povem, da raziskava podjetja Wiley (2021) na 3000 vodjih kaže, da tisti vodje, ki pri zaposlovanju ponavadi poslušajo predvsem svoj instinkt (takšni sta dve tretjini) v svojo odločitev o tem, da so izbrali pravo osebo, zaupajo 69-odstotno  časa. Tisti, ki vedno upoštevajo zanesljive podatke, pa kar v 91 % situacij verjamejo, da je bila njihova odločitev prava. 

 

Zakaj je Vili izgubil Majo?

Vrnimo se k Viliju. Čez nekaj dni ugotovi, da je bila Maja izmed vseh kandidatov najbližje tistemu, kar si je želel. Vili se zave, kako velik je bil njen talent in da je na njegovo odločitev morda lahko vplivalo to, da je bil slabe volje. Pokliče Majo, a je ta že dobila novo službo.

V nadaljevanju vam razkrivam nekaj pristranosti, ki tokrat niso bile na Vilijevi strani in so ga stale talenta, ter tako zmanjšamo verjetnost, da ga stanejo tudi vas. Ta prepričanja je namreč pri sebi težko odkriti, a nam lahko uspe, če na tem zavestno delamo. Tako vas vabim, da razmislite o tem, kakšne zahteve morajo izpolnjevati vaši kandidati in na katere vidike boste med intervjujem bolj pozorni ter si to zapišete. Če se želite zares učinkovito pripraviti, pa vam je lahko v pomoč naše orodje PXT.

 

Ne bodite kot Vili

Vilijev dan ni bil nič kaj vesel. Bil je negativno razpoložen, kar je vodilo v skeptičnost in oklevanje pri njegovi odločitvi.  

Do njega se je prikradla tudi atribucijska napaka, ki se zgodi, ko napake drugih hitreje pripišemo njihovi osebnosti in drugim notranjim vzrokom, svoje pa zunanjim, kot so npr. sreča, nesreča, okoliščine. Konec koncev je bil Vili žalosten, ker ga sin ni poklical. To lahko razumemo, kajne? Težje razumemo Majo, ker njene zgodbe ne poznamo tako dobro. 

Seveda bi bil Vili v primeru, da bi se to vedenje pri Maji ponavljalo, upravičen do takšnih sodb o Maji, a žal naše odločitve pogosto sprejemamo na podlagi prvega vtisa in halo učinka – na podlagi prvotnih informacij ali celo ene same lastnosti sklepamo na vse ostale. Prav tako velikokrat izbiramo ljudi, ki so podobni nam ali pa tiste, ki se najbolj ujemajo z našo predstavo o tem, kakšen bi naj bil naš zaposleni. Kar žal ne pomeni nujno, da je to tudi zaposleni, ki bo na določenem delovnem mestu najbolje deloval. Raziskave namreč kažejo, da lahko učinkovitost nekoga najbolje napovemo s preverjanjem ujemanja njegovih osebnostnih lastnosti, miselnih sposobnosti in poklicnih sider z delovnim mestom, ki ga bo zasedel. Oceniti vse našteto pa je v enem intervjuju, ki se od marca 2020 po poročanju 3000 vodij v 87 % izvaja preko spleta, kjer nam primanjkuje veliko neverbalnih informacij, še veliko težje kot prej.  

Ker vemo, da si zaslužite razbremenitev in informacije, ki vam bodo pomagale sprejemati boljše zaposlitvene odločitve, tudi ko imate težek dan kot Vili, vas vabimo, da se spoznate z orodjem PXT in ostalimi orodji, ki bodo vaše odločitve spremenile iz negotovih in (nenamerno) pristranskih v samozavestne, učinkovite ter optimalne.