Avtor: Anita Ivačič

Ženske so odločnejše, vztrajnejše in se bolj povezujejo kot moški, kar pozitivno vpliva na rast podjetij, je bila osrednja misel že četrtega poslovnega dogodka za ženske 500 podjetnic. Častni gost dogodka, ki je bil v sredo v Ljubljani, Sandi Češko je ravno zato na ključne položaje svojega podjetja postavil večinoma ženske in hkrati priznal, da doma opravlja naloge z nižjo dodano vrednostjo, kot je pospravljanje posode. Organizatorke Zorica Jakolin, Urša Žorž in Petra Škarja, tudi same mlade podjetnice, si leta 2012, ko se jim je ob kavici porodila zamisel za žensko podjetniško mreženje, niso predstavljale, da bo to postal največji dogodek ženskega podjetništva v Sloveniji. Že prva izvedba leta 2013 je bila uspešnica z več kot 300 udeleženkami iz vse Slovenije, ki jih je nagovoril predsednik države Borut Pahor. Lani se je spoznavalo, mrežilo in izobraževalo že 530 podjetnic, letos pa je številka dosegla skoraj 600 udeleženk.

“Skozi kariero sem tudi sama opazila, da se je od mene vedno pričakovalo več. Do mene so bili strožji oziroma sem morala dokazati, da znam več, da so me dojemali kot enakovredno moškemu,” pravi Andreja Jernejčič.

“Naše ženske so močne in imajo željo po karieri”

Med udeleženkami je bila tudi uspešna gospodarstvenica Tanja Skaza, ki je na čelu 298 članskega kolektiva podjetja Plastika Skaza. “Poročila sem se v družinsko podjetje Skaza z 39letno tradicijo. Kot ženska nimam negativnih izkušenj v poslovnem svetu, res pa je, da so na začetku zadržki. Žensko najprej dojemajo kot ženski subjekt. Najprej pogledajo, kakšne smo, kako smo videti, ali se bomo pravilno nasmejale. Dokler ne začnemo govoriti in pokažemo svojih kompetenc. Od tu naprej ne vidim razlik med ženskami in moškimi v poslu. Pri nas je 63 odstotkov vodstvenega kadra žensk.” Se pa v velenjskem podjetju zavedajo, da ženske težje usklajujejo karierne ambicije z družinskim življenjem, zato so uvedli vrsto do družin praktičnih ukrepov, za kar je podjetje Plastika Skaza prejelo tudi naziv najboljši zaposlovalec v projektu Zlate niti: “Zaposlene lahko en dan ali dva delajo od doma, na delo prihajajo, kadar želijo, prvi šolski dan ostanejo doma, saj se mi zdi, da je to dogodek, ki si ga tako mame kot otroci zelo zapomnijo. Tudi meni je to pomembno. In, seveda, pomembno je to, da se doma počutiš varno, da te tudi takrat, ko se zmotiš, nekdo spodbuja in ti pomaga. Če se počutim varno, sem tudi samozavestna in sposobna narediti korak naprej.”

Lani se je spoznavalo, mrežilo in izobraževalo že 530 podjetnic, letos pa je številka dosegla skoraj 600 udeleženk.

Peter Poles opravlja gospodinjska dela

“Ko sem bral raziskavo, da Slovenci veliko pomagamo svojim partnericam doma, sem se vprašal, kdaj so me snemali. Seveda si skušava s partnerico delo doma čim bolj enakovredno razdeliti. Zdi se mi, da sva v tem dokaj enakovredna. Glede na to, da imava dva majhna otroka, je doma kar veliko dela. Jo pa podpiram tudi pri tem, kar počne; deluje v branži blogerstva, ki je pri nas še v razvoju, in ji pomagam z nasveti, materialno in z bližino.” Poles je z nami delil tudi razmišljanje o pretirani kritičnosti medijev do ženske podobe: “CNNov novinar je delal test. Tri mesece je nosil isti suknjič, vmes ga je dal le v čistilnico. In tega nihče ni niti opazil. Če bi novinarka naredila enako, bi bil cel ‘halo’. Ko se sam pripravljam na prireditve, za to porabim veliko manj časa od kolegic, ni mi treba biti tako dolgo v mejkapu. Dekleta morajo biti perfektna, moškim pa lahko kravata visi postrani.”

Peter Poles, televizijski voditelj: “Glede na to, da imam doma dve punčki, me že zdaj moti to, da ženske še vedno niso enakopravne. A čutim, da se stvari premikajo na bolje. Punčki vzgajam, da sta enakovredni in močni.”

“Ker imamo še druge obveznosti in več vlog, od mame do gospodinje, je ženskam v poslovnem svetu res težje,” je povedala Jernejčičeva.

Javnost je do žensk na vodstvenih položajih bolj kritična

“Prvi vtis ne pomeni samo to, kako si oblečen in urejen, ampak tudi to, kakšno energijo oddajaš, kako se obnašaš, kak odnos imaš do sogovornika. S tem, kako komuniciramo in kako smo oblečeni, kažemo spoštovanje do drugih. Ta pravila lahko tudi kršiš, če veš, kdaj in kako. Danes na 500 podjetnic smo vsi v rdečem, ker je tak protokol. Sicer pa je rdeča barva zelo zahtevna,” je med drugim izpostavila predavateljica Andreja Jernejčič, ki se v svojem podjetju Lin&Nil ukvarja s piarjem, treningi javnega nastopanja in izobraževanjem. Jernejčičeva, menedžerka in mati, ocenjuje, da “ni dovolj žensk na vodstvenih položajih. Razlogi so, da se ženske velikokrat ne želijo izpostaviti, preden sprejmejo ponujeno funkcijo, temeljito premislijo, ali so zanjo res ustrezne in kompetentne, predvsem pa igrajo več vlog in čutijo večjo odgovornost. Delovni čas v Sloveniji je za ženske tudi manj fleksibilen.”

“Žensko najprej dojemajo kot ženski subjekt. Dokler ne začnemo govoriti in pokažemo svojih kompetenc,” ugotavlja Tanja Skaza, direktorica podjetja Plastika Skaza.

Ženske so bolj karizmatične voditeljice

Zvezdana Lubej, članica izborne komisije dogodka Zlata nit in direktorica podjetja Profiles International Slovenia, je prepričana, da so ženski potenciali v gospodarstvu premalo uresničeni, zato pozdravlja iniciativo 500 podjetnic. “V raziskavi, ki smo jo opravili v sodelovanju z revijo MQ Združenja Manager, smo ugotovili, da so menedžerke bolj karizmatične. Ženske na vodstvenih položajih so boljše motivatorke, bolje se znajo vživeti v svoje zaposlene in jim prisluhniti. S takšnim mehkim pristopom iz sodelavcev potegnejo najboljše. Ustrezno vodeni zaposleni so tudi bolj zavzeti, lojalni in produktivni.”

“Ženske na vodstvenih položajih so bolj karizmatične. So bolj empatične in boljše poslušalke. S takšnim mehkim pristopom iz sodelavcev potegnejo najboljše,” je prepričana Zvezdana Lubej, direktorica podjetja Profiles International Slovenija.

Temu prikimava tudi drugi najbogatejši Slovenec Sandi Češko, častni gost dogodka 500 podjetnic: “Mislim, da poslovni svet ne temelji več na klasičnih voditeljih, ki so dominantni in bi jim vsi sledili, ampak v osrednje prihaja ženski princip, kjer ni treba, da si povsem v ospredju. Pomembneje je, da zna voditelj poskrbeti za celotno skupnost, ustvari dobro vzdušje in ohranja dobro delovanje sistema. Takšen način delovanja je bližje ženskam. V ZDA na primer že ukinjajo hierarhično strukturo, ni več direktorjev, menedžerjev, ampak mora tim znati sodelovati in najti rešitve med sabo.”

Sandi Češko: “Moja prva šefica je bila moja partnerica, ki je bila prva direktorica podjetja Studio Moderna. V osnovi pa je tako, da smo moški bolj ustvarjeni za tekmovanje, za postavljanje sistemov in novih produktov. A te je treba predstaviti kupcem, kar pa ženske bolj obvladajo.”

Medij: PlanetSiol.net