V kolikor nameravate ostati na vodstvenem položaju za vedno, torej se ne nameravate nikoli upokojiti, potem najverjetneje ne boste vložili prav veliko truda v vzgajanje naslednje generacije vodij, ki bi vas lahko nasledila – le zakaj bi?

Na podoben način ravnajo morske želve. Te v povprečju živijo okoli 150 let in vsako leto na obalo izležejo številna jajca ter se vrnejo nazaj v morje. Mladiče prepustijo samim sebi in plenilcem ter se ne ukvarjajo s skrbjo za svojo vrsto. Prepričane so v svojo dolgoživost in vrsta preživi zgolj zaradi velikega števila izleženih jajc vsako leto.

Razen če nimate milijonov zaposlenih, od katerih je eden čisto po enostavnem eliminacijskem procesu pripravljen na prevzem vodstva, je plan nasledstev edina stvar, ki jo lahko naredite, da si zagotovite prihodnje uspehe vašega podjetja.

Dejstvo je, da se boste morali nekega dne upokojiti, ali pa iz kakršnegakoli razloga že, ne boste več mogli izpolnjevati vseh odgovornosti. Nesmiselno je verjeti, da drugi ne potrebujejo časa, da se razvijejo v vodje. Vseeno pa kar 75 % lastnikov malih podjetij nima formalnega plana nasledstev.

Nekateri spoznajo, da ne bodo večno delali, za preostalih 75 % lastnikov podjetij, ki nimajo plana nasledstev, pa je možno, da deloma k temu prispeva tudi kateri od mitov o planiranju nasledstev:

Mit št. 1: Časa je še več kot dovolj

Čas je lahko vaš najboljši prijatelj, ali pa najhujši sovražnik, še posebej ko pride čas za načrtovanje nasledstva. Lahko namenite ustrezno količino časa, da vzgajate in razvijate vaše vrhunske sodelavce, da bodo prevzeli posle, ko boste zapustili delovno mesto, ali pa zapravljate čas in odlagate proces načrtovanja nasledstev, dokler se ne bo vaše podjetje nekega dne nenadoma znašlo v kaosu.

Zelo pomembno je, da z načrtovanjem nasledstev pričnete dovolj zgodaj in pravočasno izberete svoje naslednike, preden pride do težav.

Mit št. 2: Naslednik bo pripravljen, ko bom jaz pripravljen(-a)

Nič vam ne zagotavlja, da bo nekdo pripravljen točno takrat, ko boste vi odšli iz podjetja. V kolikor še niste pričeli z razvojem zaposlenega, za katerega menite, da je primeren prevzeti vodenje po vašem odhodu, potem ne boste imeli naslednika, ko se bo zgodilo neizogibno. 

Mit št. 3: Predati vodenje pomeni izgubiti nadzor in prihodek

Vse preveč lastnikov podjetij je mnenja, da predati vodenje pomeni tudi odreči se nadzoru in s tem tudi manjšim prihodkom. Lastnik lahko še vedno vodi posle in je zanje plačan, brez da bi se moral odreči nazivu ali kateri drugi koristi, ki jo prinaša vodenje neodvisnih poslov.

V Profiles Int. Slovenia pomagamo podjetjem pri načrtovanju nasledstev, tako da najprej postavimo ustrezen profil osebe, ki bo za to delovno mesto optimalna. Pri tem si pomagamo z vrhunskim orodjem ProfileXT® in CheckPoint 360°TM, ki pomagata identificirati ključne lastnosti za uspešnost vodenja ter priporoča primerne strategije za učinkovit razvoj vodenja.

Ne morete si zatiskati oči in se pretvarjati, da plan nasledstev ni potreben. Priznati si je potrebno, da ne bomo večno živeli in da bo nekega dne nekdo drug moral voditi podjetje, ali pa bo podjetje izginilo. Prepričajte se, da bo naslednji vodja najboljša oseba za to pozicijo. Ne bodite morska želva…