Ponedeljek. Na sporedu je sestanek vašega oddelka. S sodelavci aktivno iščete rešitev za  izziv, ki vam zadnje čase ne pusti spati. Po vašem mnenju imate zanj odlično rešitev. Navdušeno jo predstavite ostalim ter jo podprete z argumenti, naletite pa na mlačen odziv. In ne razumete, zakaj.  

Se spomnite, kdaj ste nazadnje komu ‘prodali’ svojo idejo? Kdaj ste nazadnje na koga pozitivno vplivali? Kdaj je nazadnje kdo sprejel vaš nasvet? Razmislite, kaj je bil predpogoj, da ste uspeli. Ali če vprašam drugače: Ste kdaj osebi ‘prodali’ svojo idejo, nanjo pozitivno vplivali ali je sprejela vaš nasvet, če z njo niste bili v najboljšem odnosu?

Ko želenega rezultata ni  

Predstavljajte si, da imate super idejo, za katero ste prepričani, da bi vašemu oddelku ali podjetju prinesla večjo učinkovitost in boljše rezultate. Pripravite predstavitev, idejo podkrepite z dejstvi in številkami, jo navdušeno predstavite … pa naletite na gluha ušesa pri vodjih ali sodelavcih. Od njih slišite odgovore, kot so: ‘Trenutno so prioritete drugje. Predrago je. Trenutek ni pravi. Mogoče drugo leto.’ Prepričani ste, da ste storili vse, kar je bilo v vaši moči, rezultata pa ni …

Pomislite na vaše prijatelje ali sorodnike, s katerimi se dobro razumete in si med seboj zaupate. Vas pozorno poslušajo, ko jim predstavite svojo idejo? Se po predstavitvi pogovorite in poskušate skupaj najti rešitev? Ali na koncu idejo res spravite v življenje? Primer: Dobili ste odlično idejo za vikend izlet z družino in/ali s prijatelji. Kar zahteva nekaj organizacije in predstavlja strošek. Vendar se vam nazadnje uspete dogovoriti, si razdeliti ‘delo’ ter na koncu skupaj preživite fantastičen vikend. Dvojna zmaga.

Pokaži, da ti je mar zame

Morda poznate recept, da vam nekdo prisluhne, je kooperativen in vam pomaga pri uresničevanju vaših zamisli? Naj vam pomagam s citatom znane ameriške podjetnice.

Vaši prijatelji in sorodniki, s katerimi se dobro razumete in med vami vlada zaupanje, vam običajno prisluhnejo, ker vedo, da vam je za njih mar. To jim zagotovo izkazujete na različne načine. Prisluhnete jim, ko se obrnejo na vas. Pomagate jim, ko to potrebujejo. Jih pokličete in z njimi poklepetate. Pokažete jim, da se zanimate zanje in za njihova življenja. Da vam je mar, kaj se z njimi dogaja. Namenite jim svojo pozornost, čas in energijo. 

Tudi vaši vodje in sodelavci so ljudje, ki imajo podobne potrebe po dvosmernem medosebnem odnosu, kot jih imajo ljudje v vašem zasebnem življenju. Vsi rabimo, da nas drugi opazijo, da nam namenijo pozornost, nas slišijo, razumejo in spoštujejo. In nam s tem pokažejo, da jim je mar. Verjetno se boste strinjali, da tega ne potrebujemo od vseh ljudi, potrebujemo pa ta občutek od ljudi, s katerimi pogosto sodelujemo in se družimo. Vprašajte se, ali svojim vodjem in sodelavcem, za katere želite, da slišijo in sprejmejo vašo zamisel, namenjate dovolj pozornosti, časa in energije, da vedo, da vam je mar zanje.

Ali se obrnete nanje samo takrat, ko od njih nekaj potrebujete? Če ugotovite, da za vas velja slednje, je danes pravi trenutek, da začnete z njimi graditi odnos. Tisti pravi, osebni. 

Pohvala naj bo iskrena in konkretna

Ena ključnih stvari, ki je pomembna za dober odnos, je iskrena pohvala. Postanite pozorni na to, kaj dobrega oziroma pozitivnega opazite pri vodji ali sodelavcih in jim to tudi povejte. 

Sodelavki, ki se je na primer spustila v zanimivo debato na zadnjem kolegiju, recite: »Tvoj argument na včerajšnjem sestanku je bil res dober. Zadela si bistvo.« 

Morda vam bo na začetku težko najti pozitivne stvari pri ljudeh, če ste se do zdaj osredotočali bolj na negativne. Vendar je to nujno potrebno, če želite z nekom zgraditi dober odnos. Tudi sami verjetno ne marate, če vas nekdo kar naprej kritizira. Sigurno boste bolje sprejeli človeka, če vam sem in tja izreče iskreno pohvalo, vam nameni nekaj pozornosti in vam zna prisluhniti. Bolj ko se boste zavestno osredotočili na iskanje pozitivnih vidikov neke osebe, več takih stvari boste našli. Še namig: ista logika velja tudi za iskanje pozitivnih vidikov pri samem sebi.

Cilj je eden, poti veliko

To je samo ena pot do boljšega odnosa z vašimi vodji in sodelavci. Razmislite, kaj drugega bi lahko še storili zanje in jim tako pokazali, da vam je mar. Karkoli pa boste že storili, naj bo iskreno in pristno. Ljudje hitro začutimo, če ima nekdo skrivne interese in namene. 

Dobra novica za vse je, da se veščin komunikacije in vzpostavljanja dobrih odnosov lahko naučimo – enako kot vsako drugo veščino. V Transformaciji se med drugim ukvarjamo z intenzivnimi treningi komunikacijskih ter vodstvenih veščin, na katerih se lahko naučite, kako komunicirati in vzpostaviti tak odnos, da bo vaše sporočilo doseglo naslovnika, da boste znali pozitivno vplivati na druge in da boste dosegli želene rezultate. Za večjo učinkovitost uporabljamo tudi orodje CheckPoint360, ki jasno pokaže tiste veščine, ki jih mora oseba razviti, da bo bolj uspešna pri vplivanju na druge ter pri svojem delu na sploh.