»Ameriški motivacijski govorec Ziga Ziglar je dejal, da je motivacija gorivo, potrebno za delovanje človeškega motorja. S to izjavo se ne bi mogla bolj strinjati,« pravi Zvezdana Lubej (na desni strani naslovne fotografije), direktorica Profiles International Slovenia, ki se ukvarja z iskanjem kadrovskih rešitev za številna podjetja.

Motivacija in zavzetost sodelavcev sta odvisni predvsem od njihovih vodij, meni Lubejeva: »Ti bi morali biti svetilniki pozitivne energije in čim bolj karizmatični. Ravno karizma ustvarja delovno okolje, v katerem so sodelavci bolj predani svojemu delu in ciljem podjetja.«

Ključnega pomena pa je tudi samomotivacija: »K temu največkrat pripomore ravno odkrit odnos in dobra klima med sodelavci. Z deljenjem informacij in skupno motiviranostjo z željo po novih izzivih ustvarjamo sproščeno okolje,« meni Barbara Kitek (na levi strani naslovne fotografije), vodja kadrovske službe v podjetju Plastika Skaza. Pripravili smo 5 nasvetov, ki bodo v mrzlih zimskih mesecih povečali vašo zavzetost na delovnem mestu.

1. Temni dnevi, svetla pisarna
Poskrbite, da bo v vaši pisarni dovolj svetlobe. Dovolj močne luči in urejeno delovno okolje vam bodo dali nov elan za delo, prav tako se boste počutili bolj zbujeni. Za dodatno svetlobo odgrnite še zavese, če jih imate, oziroma dvignite žaluzije. Ob celodnevnem gledanju v računalniške zaslone bodo ob naravni svetlobi vaše oči manj obremenjene, vi pa bolj spočiti in učinkoviti.

2. Novo leto, novi cilji
»Novo leto je čas za nove priložnosti, tako v zasebnem življenju kot tudi v službi,« pravi Lubejeva. Veliko podjetij v tem času sodelavcem sicer zastavlja razne poslovne cilje, sami pa si lahko zastavite še dodatne, ki vas bodo motivirali. Lahko si, na primer, zadate, da boste v krajšem času napisali določeno poročilo, da se boste v službi bolj zdravo prehranjevali ali pa izboljšali svoj pristop v odnosu s strankami.

3. Razgibajte se
Poskrbite, da vas v službi ne zebe. Mraz zavira učinkovitost in preusmerja pozornost od dela. Večkrat na dan se pretegnite, razgibajte vrat in se sprehodite po pisarni. To povečuje prekrvitev, hkrati se telo segreje.

4. Udeležite se team buildinga, povezujte se z ostalimi sodelavci
Nasvet je koristen predvsem za sodelavce v večjih podjetjih. »Team building sodelavce med seboj poveže, vsak pa se nauči tudi, pri katerih nalogah je lahko najbolj koristen ter kako lahko pokaže vse svoje znanje in sposobnosti,« dodaja Lubejeva, ki hkrati opozarja, da morajo biti takšne skupinske aktivnosti precej domiselne. Sodelavce morajo na poučen in zabaven način naučiti, da si pomagajo in se spodbujajo pri delu.

»Ekipa, ki skupaj diha, se želi družiti in je povezana, tudi bolje sodeluje,« dodaja Kitekova. V Plastiki Skaza, uspešnem družinskem podjetju z 39-letno tradicijo, za dobro klimo v podjetju skrbijo tudi z internim časopisom Modri delci: »Časopis je veliko pripomogel k internem komuniciranju v podjetju. Tudi naši delavci v proizvodnji so obveščeni o vsem, kar se dogaja, in zato čutijo večjo pripadnost in zavzetost do dela.«

5. Bodite odkriti
Odkrit odnos s sodelavci in medsebojno spodbujanje ustvarja pozitivno vzdušje v podjetju. Tudi reševanje težav ali iskanje idej je prijetneje (in pogosto lažje) v skupini. Sodelavce si lahko predstavljate kot nekakšno drugo družino. Z njimi morda celo preživite več časa kot doma. Poskrbite torej za razumevajoč in prijateljski odnos. »V našem podjetju za zaposlene dvakrat tedensko organiziramo tudi dneve odprtih vrat oziroma uradne ure, kjer nam lahko zaupajo, če kaj potrebujejo,« dodaja Kitekova.

Medij: SI21

Vir: https://www.si21.com/Gospodarstvo/5_nasvetov_za_motiviranost_na_delovnem_mestu/